Logo
Language:

За БФС // Отдел спортно-технически // Юношески и аматьорски първенства // Новини

                                                         

Насоки за провеждане и организация на турнири и първенства в календара на Аматьорската футболна лига, сезон 2020/2021 г.

05 Август 2020 15:28
 

МЕДИЦИНСКА КОНЦЕПЦИЯ

В случая са нужни редица превантивни мерки – като целта е както превенция на заразяване на участниците, така и превенция на разпространение на инфекцията в евентуален случай на зараза въпреки мерките. Медицинските мерки за осигуряване безопастността на участниците включват както следва:

 1. Преди и по време на всяка среща, клубният лекар или медицинското лице отговарящо за срещата (турнира), да следи здравословното състояние на футболист и/ки, треньор и/ки и ръководители, с цел да предотвратяване разпространение на коронавирус COVID-19.
 2. При установяване на положителна проба при тест или заразено с коронавирус COVID-19 лице (независимо с или без симптоматика), което директно или индиректно участва в тренировъчните и състезателни процеси, същото се изолира и поставя под карантина. Всички останали лица – футболист и/ки, треньор и/ки и други длъжностни лица, подлежат на незабавно изследване по метода PCR, като при  отрицателни резултати от проби, могат да продължат участието си в подготовката и официалните футболни срещи.
 3. Подсигуряване на минимално ниво на риск по време на групови тренировки/мачове (посредством логистични и организационни мерки на тренировъчни терени и стадиони, както и стриктни правила за всички участници).

 

По отношение на т. 2:

          Откритите инфектирани по време на тренировъчния или състезателен процес състезатели и/или треньори със симптоми за COVID-19 следва да бъдат изолирани в самостоятелно помещение и да им бъдат осигурени маски за лице. Съобразно тежеста на симптомите и по преценка на медицинското лице, заболелите се изолират в домашни условия или се транспортират в лечебно заведение за болнична помощ, за лечение на COVID-19. Ако са на лагер - да се изпълнят вече разписаните изисквания, както към лицата, подлежащи на карантина и изолация, така и към местата на настаняване.

 

По отношение на т. 3:

          Мерките, относно подготовката на стадионите и тренировъчните съоръжения трябва да бъдат съобразени с препоръките, изпратени от Медицинската комисия към БФС и приети от държавните власти. Те включват както следва:

 • спазване на необходимата физическа дистанция, особено що се касае до участниците в състезателния процес (футболист и/ки, треньор и/ки и ръководители);
 • осигуряване на достатъчно количество подходящи дезинфектанти, течен съпун и кърпи за еднократна употреба.

Физическите мерки също така изискват футболист и/ки, треньор и/ки и съдии да се преобличат и къпят според изискванията за физическа дистанция и недопускането едновременното използване на бани, съблекални и санитарни възли от много хора.

Всички футболист и/ки, треньор и/ки и съдии ползват собствени хавлиени кърпи при къпане.

Броят на служителите необходими за провеждането на спортното мероприятие следва да бъде редуциран до абсолютен минимум. Служителите трябва да бъдат снабдени с дезинфектант за ръце и предпазни маски.

С оглед на факта, че в момента повечето хотели не работят, клубовете следва да организират престоите си предварително, спазвайки хигиенните изисквания и препоръки. Същото важи за транспорта.

След детайлни разяснения на обстановката от страна на медицинското лице, футболист и/ки, треньор и/ки и ръководители самостоятелно вземат решение дали да участват в тренировки и мачове.

В случай на установяване на инфекция при близък член на семейството на футболист и/ки, треньор и/ки или ръководители, задължително се спазват всички мерки наложени от здравните власти.

          Всички описани мерки свеждат до минимум риска от евентуална зараза на участниците, за това и препоръката е да не се налага групова, а индивидуална карантина при установяване на инфектирано контактно лице. Крайното решение по този въпрос е от компетенцията на здравните власти.

 

НАСОКИ ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ФУТБОЛЕН МАЧ

По разпореждане на премиера Бойко Борисов, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов проведоха консултация, на която беше взето решение да се разреши достъпът на публика до спортни мероприятия, провеждащи се на открито. Разрешава се съораженията да бъдат запълнени до 50% от капацитета им. Максималният допустим брой на зрители в сектор е 1000 души, който трябва да  бъдат настанени през седалка.

 1. Подготвителната работа по време на мачовите дни трябва да приключи преди пристигането на отборите на стадиона.
 2. При пътуване, изискванията за отборите са следните:
  1. Използване на маски за лице на всички обществени места по време на пътуване.
  2. Физическо дистанциране с всички извън групата на футболистите и техническия персонал.
  3. Редовно използване на дезинфектанти за ръце.
  4. Автобусите на отборите да се дезинфекцират щателно преди да вземат отбора.
  5. Шофьорът на автобуса трябва да бъде оборудван с подходяща маска за лице и да стои на най – малко 1,5 метра от членовете на отбора.
  6. Заминаване – отборите трябва да напуснат съблекалните веднага щом е възможно и да се качат на превозните средства.
 3. За мачове в турнирен формат, щом отборите пристигнат на място преди първия си мач в турнира, те трябва да останат на място до прикючване на последния мач в състезанието. На отборите не се позволява да напускат мястото за провеждане на турнира до приключване на турнирния ден.
 4. Маски за лице, покриващи устата и носа, трябва да се носят от всеки, който работи на стадиона в деня на мача.
 5. Пристигането на всеки отбор и официални лица на мача трябва да бъде поетапно, за да се избегне смесване и скупчване в коридорите. По време на пристигане на отбора присъствието на други лица по маршрута трябва да бъде сведено до минимум. Отборите могат да отидат директно в съблекалнята и на инспекция на терена.
 6. При инспекция на терена от отборите да се спазва необходимата дистанция.
 7. Церемония за официално откриване:
  1. Отборите няма да се строяват заедно в тунела, както е обичайно преди официално откриване, да се избегне скупчване в тунела. Отборите трябва да излизат от съблекалнята директно на терена, един след друг, за строяване на терена преди мача.
  2. Футболистите и съдиите трябва да са на разстояние от минимум 1 м помежду си по време на церемонията.
  3. Не трябва да се организират никакви допълнителни дейности (напр., ескортиране на играчи от деца, талисмани, танцьори, музиканти и др.) Да не се здрависват нито футболистите, нито съдиите.
  4. Хвърлянето на монетата да се извършва след церемонията по строяване, само с двамата капитани и съдията, които трябва да са на разстояние от минимум 1 м един от друг.
  5. На полувремето и през второто полувреме, отборите отново трябва да избягват скупчване в тунела.
 8.  Футболистите и персонала на резервната скамейка и местата за технически персонал, не е задължително да носят маски по време на мача, но трябва да подържат физическа дистанция. Футболистите да ограничат контактите си, доколкото е възможно, когато разгряват.
 9.  Да се организират индивидуални, надписани бутилки за вода за всеки на скамейката, както и за всеки футболист на терена.
 10.  Препоръчва се футболистите да се въздържат от размяна на фланелки.

Деца, отговарящи за топките.

 1. Информирано съгласие, което да бъде подписано от родител/настойник и представено на делегата преди началото на срещата.
 2. На футболни игрища, обградени от атлетическа писта или значително разстояние до трибуните, могат да бъдат разположени до 6 деца, отговарящи за топките.
 3. Децата трябва:
  1. Да носят маски.
  2. Да държат топките на земята в краката си, докато бъде необходима.
  3. Да дезинфекцират ръцете си преди и след разгряване.

Забележка:          Мерките и препоръките са съобразени с изискванията на държавните здравни власти към настоящият момент и могат да се променят и актуализират във всеки един момент.

 

ПРОЦЕДУРА ПРИ ПОЛОЖИТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ ЗА COVID-19

 

 1. Клубният лекар/ медицинско лице отговарящо за турнира(срещата) изпълнява следните задължения при установен положителен резултат за COVID-19:
  1. Следва да уведоми здравните власти (РЗИ) и да координира изпълнението на горепосочените противоепидемични мерки.
  2. Следва да уведоми Български футболен съюз.
  3. Футболист със съмнения за инфекция трябва веднага да бъде поставен в изолация.
  4. Контактактните лици също следва да бъдат поставени в изолация.
  5. Всички членове на футболния отбор трябва да бъдат тествани и следени за симптоматика.
  6. Докторът трябва да обясни на футболистите ситуацията, да подчертае важността на личната хигиена и да убеди играчите да запазят самообладание.
 2. Футболистът с положителен резултат за COVID-19:
  1. Трябва незабавно да уведоми клубния лекар по телефона за симптомите на болестта.
  2. Трябва да започне самоизолация под формата на карантина, за да не зарази членовете на семейството и съотборници.
 3. Клубът, при информация за положителен резултат за COVID-19:
  1. Не бива да съобщава позитивния резултат на пресата до момента, в който има окончателна диагноза.
  2. Трябва да осигури изпълнението и спазването на предписаните от здравните власти (РЗИ) противоепидемични мерки.

 

ОТЛАГАНЕ НА СРЕЩИ И ВРЕМЕННО ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ПЪРВЕНСТВО

 

Съобщение на БФС до клубовете в системата на Аматьорската лига

 

Предвид продължаващата епидемиологична обстановка в страната, Българският футболен съюз уведомявава всички клубове, че от началото на новото първенство влизат следните правила за действие при възникване на форсмажорни обстоятелства, свързани с пандемията от COVID-19:

 

 1. Футболна среща може да бъде отлагана при наличие на положителни проби за COVID-19 едновременно на повече от 10 (десет) картотекирани, в един от двата отбора, участници в съответната футболна среща.
 2. Първенството може да бъде прекратено временно при наличие на положителни проби за COVID-19:
  1. Едновременно на повече от 10 (десет) картотекирани състезатели на най-малко 5 (пет) клуба при група от 14 и по-малко.
  2. Едновременно на повече от 10 (десет) картотекирани състезатели на най-малко 7 (седем) клуба при група от 15 и повече.
Още новини

Купа БФС, 1/8 финали, деца и юноши младша възраст, резултати първи срещи , сезон 2019/2020 г.

30 Октомври 2019 12:57
КУПА БФС деца р.2006 г. сезон 2019/2020 г.   Резултати, 1/8 финали, първи срещи: ПФК“Лудогорец“Рз 0 - 2 ПФК“ЦСКА-София“Сф ПФК“Черно море“Вн 0 - 2 ПФК“Ботев“Пд ПОФК“Ботев“Вц 1 - 1 ...

Купа БФС, 1/8 финали, юноши старша възраст, резултати срещи реванш, сезон 2019/2020 г.

22 Октомври 2019 12:56
КУПА БФС юноши старша възраст р.2002 г. сезон 2019/2020 г.   1/8 финали, срещи реванш: 21 октомври ПФК“Монтана“Мон - ФК“Черноморец“Бс 2-1; (0-2 в първата среща) ПФК“Локомотив“Пд - ПФК“Черно море“Вн 2-0; (0-1 в...

Купа БФС, 1/8 финали, деца, юноши младша и юноши старша възраст, сезон 2019/2020 г.

14 Октомври 2019 16:43
КУПА БФС деца р.2006 г. сезон 2019/2020 г.   1/8 финали, първи срещи: ПФК/ФК Стадион: Дата: Час: ПФК“Лудогорец“Рз - ПФК“ЦСКА-София“Сф Гнездо на орли 29.10.2019 10:00 ПФК“Черно море“Вн - ПФК“Ботев“Пд ...

Баражи за попълване на групите U 15, U 17 и U 19, сезон 2019/2020 г.

13 Юни 2019 10:33
На 15 и 16 юни, 2019 г. ще се проведат баражите за попълване състава на групите за сезон 2019/2020 г., както следва: Бараж U-19 за попълване на групата сезон 2019/2020 г.   Право на участие имат родените след 01.01.2001 г. гр.Българово ПФК/ФК Стадион: Дата: Час: ...

Купа БФС, финали, деца, юноши младша и юноши старша възраст, сезон 2018/2019 г.

13 Май 2019 22:39
Купа БФС - финали, сезон 2018/2019 г.   Деца р.2005 г.   14 май, 16.00 ч., ст.“Локомотив“, гр.Горна Оряховица ПФК“Лудогорец“Разград - ПФК“Ботев“Пловдив   Юноши младша р.2003 г.   15 май, 16.00 ч., ст.“Ивайло“, гр.Велико Търново ...

Купа БФС, резултати, 1/2 - финали, срещи реванш, юноши младша възраст р.2003 г., сезон 2018/2019 г.

04 Април 2019 12:27
Купа БФС, резултати, 1/2 - финали, сезон 2018/2019 г. Юноши младша р.2003 г. Резултати, 1/2 - финали, срещи реванш ПФК“Ботев“Пловдив - ПФК“Лудогорец“Разград 0-3;0-0  (в първата среща) ПФК“Черно море“Варна - ...

Купа БФС, резултати, 1/2 - финали, срещи реванш, деца р.2005 г., сезон 2018/2019 г.

04 Април 2019 12:25
Купа БФС, резултати, 1/2 - финали, сезон 2018/2019 г.   Деца р.2005 г. Резултати, 1/2 - финали, срещи реванш ПФК“Левски“София - ПФК“Лудогорец“Разград, 1-1; 0-1 (в първата среща) ПФК“Ботев“Пловдив - ПФК“ЦСКА-София“София...

Купа БФС, резултати, 1/2 - финали, срещи реванш, юноши старша р.2001 г., сезон 2018/2019 г.

02 Април 2019 14:48
Юноши старша р.2001 г. Резултати, 1/2 - финали, срещи реванш 2 април, 11.00 ч. ПФК“Лудогорец“Разград - ФК“Сокол“Марково, 2-0; 1-1 (в първата среща) ПФК“Ботев“Пловдив - ПФК“Черно море“Варна, 2-1; 0-1 (в първата...

Купа БФС, резултати, 1/2 - финали, първи срещи, юноши младша р.2003 г., сезон 2018/2019 г.

27 Март 2019 14:10
Купа БФС, резултати, 1/2 - финали, сезон 2018/2019 г.   Юноши младша р.2003 г. Резултати, 1/2 - финали, първи срещи 27 март, 11.00 ч. ПФК“Лудогорец“Разград - ПФК“Ботев“Пловдив, 0-0 ПФК“Септември“София - ПФК“Черно...

Купа БФС, резултати, 1/2 - финали, първи срещи, юноши старша р.2005 г., сезон 2018/2019 г.

26 Март 2019 17:12
Купа БФС, резултати, 1/2 - финали, сезон 2018/2019 г.   Юноши старша р.2001 г. Резултати, 1/2 - финали, първи срещи 26 март, 11.00 ч. ФК“Сокол“Марково - ПФК“Лудогорец“Разград, 1-1 ПФК“Черно море“Варна - ...